We hebben het voorrecht om in één van de oudste en mooiste steden van Nederland te wonen. Een stad die mede zo mooi kan zijn door de onmisbare combinatie met de omliggende dorpen en ommelanden, die Deventer een lommerrijk, groen aanzien geven.
Deventer straalt geschiedenis uit en ademt cultuur. Kunst en cultuur verrijken ons leven en vergroten onze betrokkenheid bij de samenleving. Daarnaast hebben zij ook economische waarde. De waarde van kunst en cultuur vereist een ambitieuze en passende cultuurvisie die wij opstellen samen met cultuurmakers.
Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken. Daar gaan we stevig mee aan de slag.
Deventer heeft een rijk en veelzijdig cultureel leven met podia, musea en vele andere voorzieningen en een grote verscheidenheid aan activiteiten. Voor een middelgrote stad heeft Deventer relatief veel kunst en cultuur te bieden. Dat is mede te danken aan de vaak verrassende en vernieuwende initiatieven in onze stad. Deventer initiatieven, hoe veelzijdig ze ook zijn, hebben vrijwel allemaal gemeen dat ze eigenzinnig zijn, een zekere tegendraadsheid tonen. In Deventer wordt historie met toekomst verbonden. Op bijzondere erfgoedlocaties ontpoppen initiatieven die ons inspireren. Zij krijgen de ruimte om te experimenteren en te groeien.
Deventer heeft een rijke historie en een al even rijke erfgoedcollectie, met honderden rijks- en gemeentelijke monumenten waaronder het IJsselfront, het Bergkwartier en de Atheneumbibliotheek. Overal zijn de invloeden zichtbaar van de Hanze en de Moderne Devotie.
De geschiedenis van de stad vormt de verbindende kracht tussen Deventenaren. Wij zijn trots op onze stad en dorpen en onze historie. Erfgoed is er niet alleen om te behouden, maar zeker ook om te benutten als decor voor culturele activiteiten. Zo krijgt de historie betekenis bij de vormgeving van de samenleving en kan iedereen in de publieke ruimte ervan genieten.
Een hoogwaardig, uitdagend en prikkelend cultureel klimaat hoort bij de cultuurstad Deventer. Dat geldt in de stad als ook daarbuiten, in de dorpen en het landelijk gebied. Kunst en cultuur verrijken ons leven en vergroten de betrokkenheid bij onze omgeving. Door cultuur samen te beleven, zijn mensen met elkaar verbonden. Naast deze intrinsieke waarde bieden kunst en cultuur ook een belangrijke meerwaarde voor de economische vitaliteit van Deventer. De historische binnenstad met haar middeleeuws stratenpatroon trekt ieder jaar meer toeristen. De grote culturele evenementen brengen jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers naar Deventer. De aanwezigheid van goede culturele voorzieningen met een aantrekkelijke programmering, met name voor jongeren, maakt Deventer interessant als vestigingsplaats voor hoger opgeleiden. De culturele sector draagt op die manier bij aan de ontwikkeling van de kenniseconomie. Creativiteit speelt bovendien een doorslaggevende rol bij het innovatief vermogen binnen bedrijven.
Meer informatie
2020 in vogelvlucht
Zoals in de paragraaf over corona te lezen hebben de maatregelen om het virus onder controle te krijgen een ongekend grote impact gehad op de hele culturele sector. Maar de sector heeft niet stilgezeten.
In aanloop naar het Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024 presenteerden de instellingen hun meerjarige plannen. Hiervoor werd een leidraad opgesteld waarin alle uitgangspunten uit de cultuurvisie werden geconcretiseerd. De plannen zijn uitgebreid besproken, waarna het uitvoeringsprogramma vorm kreeg. De knel tussen ambities enerzijds en het financiële kader anderzijds werd duidelijk. De geplande programmasessies om vorm en inhoud te geven aan het werken in programmalijnen, konden geen doorgang vinden. In november 2020 is het Uitvoeringsprogramma vastgesteld, met bijbehorende amendementen en moties. Hiermee is een concrete invulling gegeven aan de cultuurvisie en kan worden gestart met het werken in programmalijnen binnen de culturele sector, het toewerken naar meerjarige afspraken en het creëren van meer flexibele ruimte voor programmatische activiteiten. In opdracht van de raad hebben we voor het jaar 2021 nog voor één jaar beschikt en wordt nader onderzocht waar synergie voordelen te behalen zijn door verdergaande samenwerking tussen partijen.
De nieuwe programmasubsidieregeling cultuur is vastgesteld in maart 2020.
Ontwikkelingen bij verschillende instellingen
In juni 2020 heeft het college het raadsvoorstel ‘Quick scan alternatieve locaties’ voorgelegd aan de raad, in uitvoering van het amendement Burgerweeshuis. Bij de beeldvormende bespreking is geconcludeerd dat nieuwe informatie beschikbaar was, waarna de bespreking van het voorstel is uitgesteld. Ter overbrugging van het meerjarige traject van onderzoek, planvorming, besluitvorming en realisatie van toekomstbestendige huisvesting, voert de gemeente in samenwerking met Burgerweeshuis een geluidsonderzoek uit, op basis waarvan een besluit genomen kan worden over de benodigde maatregelen om het Burgerweeshuis als poppodium voor een periode van 4 tot 5 jaar op de huidige locatie.
De realisatie van MIMIK was een feit. MIMIK opende haar deuren voor zover de corona maatregelen dat toelieten. Publiek en vrijwilligers genoten van de eerste films en theatervoorstellingen. De horeca is nog niet substantieel geopend geweest.
De interim directie van de Deventer Schouwburg leverde, in samenwerking met de NV maatschappelijk vastgoed, een plan op voor toekomstige exploitatie van het cultureel centrum.
Het Kunstcircuit bouwde haar intermediaire functie tussen cultuureducatie uitvoering en het onderwijs, de amateursector en het sociaal domein verder uit door mede te faciliteren en organiseren wat er wel mogelijk was qua activiteiten. Vanuit de verhuurfunctie is actief meegedacht over de vormgeving van de toekomst van het Cultureel Centrum.
De Bibliotheek werkte verder aan het vernieuwend programmeren van een moderne bibliotheek in een steeds meer veranderende, meer digitale maatschappij. Ingezet is op efficiency in de bedrijfsvoering en het digitaal onsluiten van de (erfgoed) collectie. Ook is er gestart met het werken op basis van co-creatie met groeperingen die de bibliotheek minder goed weten te vinden.
Drtv is verdere samenwerkingen aangegaan met het onderwijs- en de cultuursector, heeft stappen gezet in het realiseren van digitale radio en bereidde zich voor op het vormen van een streekomroep.
Stedelijke regio
Na vaststelling van het profiel voor de cultuurregio Stedendriehoek is het afgelopen jaar geïnvesteerd in de samenwerking met de andere regio’s in Landsdeel Oost. Wij werken met acht steden, twee provincies en het ministerie van OCW samen om de infrastructuur in Landsdeel Oost voor de komende vier jaar te versterken. Middels de Proeftuin Kunst + Landschap wordt door onder andere het Kunstenlab en de IJSSELBIËNNALE de samenwerking binnen de IJssel vallei verder vormgegeven.
Dit jaar gaven we concreet vorm aan convenant 2021-2024 met OCW, verstevigden we de samenwerking met de provincie en stedelijke regio Zwolle.
Erfgoed 2020
Ook in 2020 werd cultuurhistorie betrokken bij verschillende kleine en grote ruimtelijke ontwikkelingen. Bijzondere aandacht vroegen de discussies rond de Stadscampus van Topicus en de schoorsteen van de Cobercofabriek. Archeologie Deventer voerde grootschalige opgravingen uit op de Bathmense Enk waar onverwacht een windmolen aan het licht kwam. Ook ter plaatse van het bedrijvenpark A1 werd volop gegraven. Het vooronderzoek op het Grote Kerkhof gaf veel informatie voor de verdere uitwerking van het project Lebuïnuspleinen. In het laatste kwartaal werd de afronding van de inventarisatie en waarderingsslag rondom Erfgoed weer opgepakt. Op basis hiervan kunnen we in 2021 de laatste grote hiaten binnen deze waarderingsslag opvullen. Hiermee ligt er een stevig fundament voor de borging van Erfgoed in het Omgevingsplan. Vanuit erfgoed is deelgenomen aan het opstellen nieuw beeldkwaliteitsplan.
De stichting Deventer Verhaal is gestart met de verbouwing van het Speelgoedmuseum om toegankelijkheid en routing te verbeteren. Ook is zij samenwerkingen in de stad aangegaan om te starten met het creëren van satellieten om het ‘verhaal van Deventer’ aan een breed publiek te vertellen. De digitale ontsluiting van de collecties van de Athenaeumbibliotheek kreeg een impuls. Ook het HCO greep dit jaar aan om de bedrijfsvoering te optimaliseren en efficiënter in te richten en aandacht te besteden aan het digitaliseren van de archieven.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - Het vergroten van het aantal bezoekers
Het vergroten van het aantal bezoekers van binnen en buiten de gemeente aan culturele activiteiten.
Relatie met strategisch doel
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Doelstelling - Het behouden en waar mogelijk vergroten van het aanbod en verscheidenheid aan cultuureducatie.
Het behouden en waar mogelijk vergroten van het aanbod en verscheidenheid aan cultuureducatie.
Relatie met strategisch doel
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Doelstelling - Versterken Deventer cultureel klimaat
Het versterken van een Deventer cultureel klimaat dat inspireert en uitdaagt om cultuur te produceren en het culturele speelveld te vernieuwen.
Relatie met strategisch doel
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Historie
Historie
Historie
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2020
De beschikbare financiële ruimte binnen het programma knelt met de stijgende vaste lasten van een aantal gesubsidieerde organisaties.Doelstelling - Zichtbaarheid en betrokkenheid cultureel erfgoed
Het vergroten van de zichtbaarheid van en de betrokkenheid bij het culturele erfgoed, zowel boven- als ondergronds.
Relatie met strategisch doel
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Historie
Exploitatie
(bedragen x €1.000)
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Lasten | 16.007 | 17.355 | 17.341 | -14 |
Baten | 1.242 | 2.729 | 2.847 | 118 |
Voor resultaatbestemming | -14.765 | -14.627 | -14.495 | 132 |
Stortingen in reserves | 43 | 1.741 | 1.733 | -8 |
Puttingen uit reserves | 1.160 | 1.761 | 1.580 | -181 |
Na resultaatbestemming | -13.648 | -14.607 | -14.648 | -41 |
Budgetoverhevelingen
(bedragen x €1.000) | |||
Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo |
---|---|---|---|
Voorbereiden verbouwing Burgerweeshuis | 72 | 72 | 0 |
Coronaloket Nieuwe Makers | 23 | 23 | 0 |
Cultuurvisie | 22 | 22 | 0 |
Inzet uren team beleid | 42 | 0 | -42 |
Totaal | 159 | 117 | -42 |
Saldo na resultaatbestemming en budgetoverheveling
(bedragen x €1.000) | |
Saldo | |
Saldo na resultaatbestemming | -41 |
Saldo budgetoverheveling | -42 |
Saldo na budgetoverheveling | -83 |
Toelichting saldo na budgetoverheveling (nadeel €83.000)
Er is sprake van een negatief resultaat op het taakveld cultureel erfgoed, onderhoud gebouwen (€140.000). Het reguliere groot onderhoud wordt planmatig en binnen de financiële kaders uitgevoerd.
Er is een positief resultaat op het taakveld cultuur presentatie, -productie en participatie (€68.000). Als gevolg van corona zijn minder subsidies aangevraagd en uitbetaald.
Voorzieningen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. voorzieningen | 0 | 0 | 0 | 0 |
Inkomsten t.g.v. voorzieningen | 91 | 91 | 91 | 0 |
Saldo | 91 | 91 | 91 | 0 |
Investeringen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 0 | 0 | 0 | 0 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 140 | 140 | 140 | 0 |
Saldo | 140 | 140 | 140 | 0 |
NV
NV Bergkwartier
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 17,50% | ||
Doel en openbaar belang: | Aankoop, restauratie en verhuur van monumentale en karakteristieke panden binnen de gemeente Deventer en aangrenzende gemeenten. | ||
Financieel risico: | Het belang van de gemeente Deventer in deze NV is ca. 16,2% van het totale aandelenkapitaal. De andere grote aandeelhouders zijn bank- en verzekeringsinstellingen, beleggingsfondsen en Deventer stichtingen. Het financieel risico van de gemeente beperkt zich tot het ingebrachte aandelenkapitaal. | ||
Toelichting: | De jaarrekening 2014 van de NV sloot met een negatief resultaat van -/- €15,361 miljoen, namelijk een positief operationeel resultaat van €2,5 miljoen en wegens toepassing van herwaarderingen -/- €11,4 miljoen en afkoop van een renteswap plus andere kosten -/- €5,5 miljoen. Als gevolg hiervan kon aan aandeelhouders geen dividend meer worden uitgekeerd. Voorzichtigheidshalve is in het meerjarenperspectief van de gemeente Deventer de jaren erna ook geen dividend meer geraamd. In het Strategische Plan van de NV (vastgesteld in 2017) werd een versterking van de financiële positie in gang gezet met een loan to value vanaf 2019 van < 40%. Met het aandeelhoudersbesluit (2016) tot overheveling van middelen van Herwaarderingsreserve naar Algemene Reserve ("teruggeven" van de nominale waarde aan aandeelhouders) en de verbetering van financiële ratio's volgens het Strategisch Plan zou ook het uitkeren van structureel dividend weer mogelijk gaan worden. Daarnaast zou de NV ook nog het "misgelopen" dividend van voorgaande jaren (€1,365 miljoen) aan de aandeelhouders kunnen gaan uitbetalen.Inmiddels wordt vanaf 2019 weer structureel dividend uitgekeerd . Het meerjarige perspectief (AvA juli 2020) beschrijft dat de liquiditeit vanaf 2024, naar verwachting, weer ruimte geeft om extra uitkeringen te doen van het achterstallig dividend, jaarlijks 1/3 deel van het achterstallig dividend. Deventer 3 x € 34.000. | ||
Beleidsvoornemens: | Met het verder verstevigen van het financieel fundament volgens het Strategisch Plan kan de NV Bergkwartier zich weer nadrukkelijk richten op haar strategische doelen voor behoud (en herontwikkeling) van historisch waardevol erfgoed in de stad en de omgeving. Daaronder begrepen inhaal van achterstallig onderhoud, verwijdering asbest en verduurzaming.Voor de verhandelbaarheid van de aandelen, inclusief de aandelen aan toonder, is een nieuwe visie gewenst. Er is veel belangstelling voor aandelen Bergkwartier. Directeur en RvC bezinnen zich op een eventuele andere vorm, bijvoorbeeld certificaten of obligaties. | ||
Contractwaarde 2020: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2020: | Realisatie bijdrage GR: | ||
Subsidie 2020: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2020: | €77.000 | Realisatie dividend: | ? |
Financiele gegevens | 2019 | 2020 | 2021 |
Eigen vermogen: | €35.954.675 | Niet bekend | Niet bekend |
Vreemd vermogen: | €31.307.931 | Niet bekend | Niet bekend |
Resultaat: | ¤916.000 | €287.000 | €529.000 |
Bron: | Prognose | Prognose | Jaarrekening |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2020: | €1.561.004 (€1.561.004) | ||
Garantie 31-12-2020: | |||
Lening 31-12-2020: |
NV Deventer schouwburg
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 77,50% | ||
Doel en openbaar belang: | Aanbieden van een breed en gevarieerd programma van (professionele) podiumkunst voor stad en regio. | ||
Financieel risico: | In het totale aandelenkapitaal van deze vennootschap van afgerond €420.000 neemt de gemeente Deventer voor €325.260 deel. De andere aandelen zijn in handen van negen Deventer bedrijven. Het aandelenkapitaal van de gemeente in de NV is niet geactiveerd. Over dat bedrag loopt de gemeente aldus geen financieel risico meer. De gemeente subsidieert de schouwburg met een substantieel jaarbedrag, (subsidie voor zowel de erfpacht van de huisvesting) als programmakosten. Een substantieel ander deel van de dekking van deze kosten zal uit opbrengsten van de schouwburg moeten blijven komen. Dat was, is en blijft een risico voor dergelijke maatschappelijke voorzieningen. Het borgen van de continuïteit van de schouwburg is nog steeds een actueel vraagstuk voor de gemeente. De schouwburg doet beroep op de gemeente voor zowel de financiering van haar vervangingsinvesteringen, aanvullende subsidie op de jaren 2019, 2020 en 2021 en het aanvullen van het weerstandsvermogen. Zie nadere toelichting. Specifiek risico voor de schouwburg zijn de financiële nadelen die voortvloeien uit de coronamaatregelen (sluiting waardoor omzetverlies en het ontstaan van negatieve resultaten). In 2020 heeft de gemeente daarvoor € 300.000 aanvullende financiële bijdrage verstrekt t.b.v. liquiditeitssteun. Ook in 2021 zal beroep op de gemeente worden gedaan indien zal blijken dat de rijksbijdrage voor corona-effecten ontoereikend is. | ||
Toelichting: | Naast het verzoek om aanvullende financiering ad €1.254.650 voor vervangingsinvesteringen, heeft NV Deventer Schouwburg (DS) een verzoek ingediend voor eenmalige subsidie (RM 22/5/2019) voor de jaren 2019, 2020 en voor aanvulling van het weerstandsvermogen. Voor 2019 is €180.000 aanvullende subsidie beschikbaar gesteld en voor 2020 € 90.000 plus in de Eerste Kwartaalrapportage 2020 € 200.000 (totaal voor 2020 €290.000) en €90.000 voor 2021 voor behoud van het prestatieniveau in 2020 en 2021. Voor aanvulling van het weerstandsvermogen van DS is op basis van de eerdere aanvraag van DS in mei 2019 in de stand van de generieke weerstandsreserve alvast rekening gehouden met het verstrekken van eenmalige subsidie van €260.000. Omdat de schouwburg nog geen sluitende meerjarenbegroting 2020-2023 heeft vastgesteld heeft de gemeente nog geen definitief besluit genomen over de financiering met gemeenteleningen van vervangingsinvesteringen en het aanvullen van het weerstandsvermogen van de schouwburg. | ||
Beleidsvoornemens: | De interim directeur van de Deventer Schouwburg heeft begin maart 2020 een verkenning aangeboden waarin een pakket aan maatregelen is gepresenteerd dat erop gericht is het huidige inhoudelijke programma te continueren, binnen de financiële en inhoudelijke kaders zoals vastgesteld in de cultuurvisie. Door de gemeente wordt een validatie op dit plan gedaan en inmiddels heeft de directeur van de schouwburg eind 2020 nadere uitwerkingen van de plannen gedaan. Het college neemt in het voorjaar van 2021 een besluit over hoe verder gevolg te geven aan de gepresenteerde koerswijziging/investering in het Cultureel Centrum en legt dit vervolgens aan de raad voor. | ||
Contractwaarde 2020: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2020: | Realisatie bijdrage GR: | ||
Subsidie 2020: | €2.301.954 | Realisatie subsidie: | €2.301.954 |
Dividend 2020: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2019 | 2020 | 2021 |
Eigen vermogen: | €2.174 | Nog niet bekend | Nog niet bekend |
Vreemd vermogen: | €1.755.481 | Nog niet bekend | Nog niet bekend |
Resultaat: | €2.776 | -€155.000 | Nog niet bekend |
Bron: | Prognose | Prognose | Concept jaarrekening |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2020: | €325.360 (€0) | ||
Garantie 31-12-2020: | |||
Lening 31-12-2020: |
NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer
NV
Vestigingsplaats: | Deventer | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | NV | ||
Deelnemingspercentage: | 100% | ||
Doel en openbaar belang: | Ontwikkeling en beheer van sociaal-cultureel maatschappelijk vastgoed. | ||
Financieel risico: | De NV loopt met name financieel risico op de huurbaten en daarmee de terugbetaling van de door de gemeente aan de NV verstrekte geldleningen. Ander risico voor de NV is de vennootschap belastingplicht vanaf 2016. Om het risico van VPB-afdracht weg te nemen is eind 2020 besloten tot overdracht van het vastgoed van de NV MVD aan de gemeente en wordt de NV in 2021 geliquideerd. Vanaf 2021 voert de gemeente de exploitatie over de panden.Ander specifiek risico is dat coronamaatregelen ertoe leiden dat huurders financiële problematiek van de coronamaatregelen ondervinden en dat huurachterstand bij de Nv MVD is opgelopen. | ||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | De panden zijn aanvang 2021 aan de gemeente overgedragen. In de eerste helft van 2021 wordt de NV formeel geliquideerd.Huurders hebben wegens coronamaatregelen huurachterstand opgelopen. Om de daardoor bij de NV ontstane liquiditeitsproblematiek tijdelijk op te lossen heeft de gemeente eind 2020 een kasgeldlening verstrekt van €910.000. Bij brief van januari 2021 heeft de directeur van de NV MVD gemeld dat voor huurachterstanden een voorziening voor mogelijk oninbare huren ad € 770.000 wordt opgenomen. In die zin is de verstrekte lening van de gemeente aan de NV mogelijk ook deels als oninbaar te benoemen. Dat zal in de eerste helft van 2021 moeten blijken als de gemeente in gesprek gaat met de organisaties die huurachterstanden hebben. Bij de gemeente is voor de mogelijk oninbare huren een reserve voor financiële nadelen wegens corona beschikbaar. Nadere voorstellen over oplossing van de financiële problematiek wegens huurachterstanden volgt in 2021. | ||
Contractwaarde 2020: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2020: | Realisatie bijdrage GR: | ||
Subsidie 2020: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2020: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2019 | 2020 | 2021 |
Eigen vermogen: | €24.026.336 (incl. voorschot) | €25.183.270 | €0 |
Vreemd vermogen: | €16.449.082 | €17.306.014 | €0 |
Resultaat: | -€344.956 | -€774.781 | €0 |
Bron: | In 2021 opgeheven | Begroting | Concept Jaarrekening |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2020: | €23.005.572 (€22.610.572) | ||
Garantie 31-12-2020: | |||
Lening 31-12-2020: | €18.504.584 |
GR
GR Historisch Centrum Overijssel
GR
Vestigingsplaats: | Zwolle | ||
Website: | |||
Programma: | Kunst en cultuur | ||
Aard: | GR | ||
Deelnemingspercentage: | 33% | ||
Doel en openbaar belang: | De GR voert het beheer en advies over gemeentelijke- en rijksarchiefbescheiden en -collecties. Daarnaast zijn er publiekstaken gericht op ontsluiting van de archieven, zoals tentoonstellingen, websites e.d. Dit is vastgelegd in de gemeenschappelijke regeling, aanvullend in een vierjarig activiteitenplan.Naast Deventer zijn Zwolle en de Rijksoverheid (ministerie van OCenW) deelnemer. | ||
Financieel risico: | Het weerstandsvermogen is toereikend. Financiële risico’s zijn beperkt. | ||
Toelichting: | |||
Beleidsvoornemens: | Binnen de programmalijn erfgoed laat HCO Stadsarchief Deventer zich in de beleidsperiode 2021-2024 leiden door één drijvende ambitie: excelleren in het beheer en toegankelijk maken van analoge erfgoedcollecties. Er zijn drie functies die aan de door ons beheerde collecties verbonden zijn: Houdbaar, Bruikbaar en Zichtbaar. De collecties zijn uniek en onvervangbaar en daarom is het een kerntaak om ze zo goed mogelijk fysiek te behouden voor onze en toekomstige generaties. De toegevoegde waarde ontstaat echter vooral als mensen de collecties gaan gebruiken; dat willen we dan ook optimaal faciliteren, zonder drempels en met een stevige nadruk op digitaal. | ||
Contractwaarde 2020: | Realisatie contractwaarde: | ||
Bijdrage GR 2020: | €1.248.281 | Realisatie bijdrage GR: | €1.248.281 |
Subsidie 2020: | Realisatie subsidie: | ||
Dividend 2020: | Realisatie dividend: |
Financiele gegevens | 2019 | 2020 | 2021 |
Eigen vermogen: | €1.195.786 | €360.088 | €300.088 |
Vreemd vermogen: | €2.656.645 | €1.707.842 | €1.644.053 |
Resultaat: | €752.218 | €0 | €0 |
Bron: | Begroting | Begroting | Jaarrekening |
Nominale (balans)waarde aandelenkapitaal 31-12-2020: | |||
Garantie 31-12-2020: | |||
Lening 31-12-2020: |
Gerelateerde informatie
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
---|---|---|
Koersdocument Ruimtelijk erfgoed | 0,5 Mb | |
Uitvoeringsprogramma Cultuur 2021-2024 | 1,0 Mb | |
Kadernota Cultuureducatie | 0,5 Mb | |
Cultuurvisie 2019-2024 | 8,2 Mb |