Het programma omvat de zorg en verantwoordelijkheid voor een goede ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van de gemeente, zowel de stad als het platteland inclusief de dorpen en kernen.
Dit gebeurt onder andere door beleidsvoorbereiding en -uitvoering. Daartoe behoren het opstellen van planologisch kaders met een goede ruimtelijke onderbouwing, voor initiatieven uit de samenleving (een bestemmingsplan of een omgevingsvergunning).
In 2022 treedt de Omgevingswet in werking. De Omgevingswet gaat grote veranderingen teweegbrengen. Om daar straks klaar voor te zijn, hebben wij een plan van aanpak voor de implementatie gereed en werken we aan de eerste stappen. De samenleving wordt/is veel minder planbaar dan in het verleden. Daarom denken we nu vooral in spelregels die we toepassen om een initiatief in onze fysieke leefomgeving te beoordelen: draagt het bij aan de maatschappelijke opgave? Zo ja, hoe kunnen we dan zorgen dat het tot stand komt zonder elementaire belangen te schaden, zowel van omgeving als de omwonenden. De overheid is daarbij steeds meer de verbinder en bewaker van de spelregels, en dus vooral regisseur, in plaats van zelf de realisator. Een groep deskundigen met verschillende achtergronden beoordeelt de kansrijkheid van een initiatie, als dat niet binnen het bestemmingsplan past. Dat noemen we de Carrousel. De gemeente blijft uiteindelijk degene die beslist op een initiatief, vanuit haar publieke rol en verantwoordelijkheid.
Verder leggen wij via het ruimtelijke spoor vaak de basis voor de realisatie van de doelstellingen van andere beleidsvelden, zoals Bereikbaarheid, Parkeren en Wonen. Wij dragen bij aan goede afspraken met o.a. de corporaties over de volkshuisvesting. We zijn actief richting onze partners om de komende woningbouwopgave te realiseren.
Meer informatie
2020 in vogelvlucht
In veel opzichten was 2020 natuurlijk een bijzonder jaar vanwege de uitbraak van het Covid-19 virus. Ook op de voortgang van ruimtelijke procedures liet dit zich voelen. Grote bijeenkomsten werden verboden, maar het blijft belangrijk om ingrepen die invloed hebben op onze fysieke leefomgeving breed te delen en te bespreken. Doorgaans is dat goed gelukt. Dat blijkt ook wel uit de voortgang van verschillende projecten. Een ander dossier had ook zijn weerslag op de ruimtelijke ontwikkelingen van Deventer: het stikstofdossier. Als gevolg van een uitspraak van de Raad van State bleken veel vergunningen en bestemmingsplannen niet aan wettelijke regels te voldoen. Dat noopte hier en daar tot aanpassingen, maar over het algemeen kon met een goede onderbouwing van de plannen redelijk voortgang worden geboekt. Natuurlijk had ook Deventer hier en daar met vertraging te maken. Desalniettemin zijn bijvoorbeeld de bestemmingsplannen voor de herontwikkeling van het voormalige Aupingterrein en de Geertruidentuin vastgesteld. Dit jaar wordt met de bouw begonnen! Er is inmiddels al begonnen met de woningbouw op de Bathmense Enk en ook in de kleinere inbreidingslocaties zit veel dynamiek.
Verder hebben we grote stappen gezet in de ontwikkeling van onze stadscampus, De Kien. Er is een Ontwikkelingsperspectief opgesteld dat momenteel wordt besproken met de samenleving. Er is een handelingsperspectief voor de herontwikkeling van Topicus opgesteld. De initiatiefnemer werkt op dit moment samen met diens architect en een Kwaliteitsteam aan een conceptmasterplan. Voor de voormalige Rotolocatie is eveneens een handelingsperspectief opgesteld. Dat diende als basis voor een tender en er is inmiddels een eigenaar waarmee nadere gesprekken worden gevoerd. Een heel mooi resultaat was het ontvangen van een rijkssubsidie van 3,2 miljoen Euro voor het versnellen van de woningbouw in het gebied van de Centrumschil. Dat geeft perspectief voor 2021 en verder.
Ondanks dat de invoeringsdatum van de Omgevingswet toch opnieuw weer ter discussie staat, gaat Deventer volop door op basis van de ingeslagen weg. Dat toont zich onder meer in onze proactieve werkwijze, maar vooral ook feitelijk doordat ons bestemmingsplan Deventer, Stad en Dorpen is vastgesteld. Er loopt nog een betrekkelijk gering aantal beroepszaken, maar desondanks een mooie mijlpaal. De Omgevingsvisie uit 2019 bewijst zich steeds meer als leidraad voor ontwikkelingen her en der in Deventer. Veel initiatieven zijn van de grond gekomen. Om functiemenging en -uitwisseling in de binnenstad goed tot zijn recht te laten komen, zijn we de discussie gestart om onze parkeernormen te vereenvoudigen. Inmiddels is dat de zogenaamde ‘nulnormdiscussie’ gaan heten. Partijen uit de binnenstad zijn bij deze discussie betrokken, en een voorstel van het college zal aan de Raad worden voorgelegd.
In het traject Wonen en Voorzieningen zijn belangrijke stappen gezet, ondanks de moeilijke situatie rond Covid-19. Na de eerste stappen van het plan van aanpak te hebben doorlopen heeft de Raad zich bijna unaniem uitgesproken voor het scenario “Versterken arbeidsmarkt…. en verjongen”. Dat betekent een megaopgave, die in de komende tijd nader moet worden uitgewerkt.
Op een andere schaal, maar daardoor niet minder complex, zijn er mooie stappen gezet in de overdracht van onze woonwagens en standplaatsen naar de corporaties. We hopen dit jaar de laatste stappen te zetten, waardoor er uniformiteit in de verhuursituatie gaat ontstaan en duidelijkheid voor de huurders.
Binnen het verkeer- en vervoerbeleid spitst de discussie zich steeds meer toe op het stimuleren en bevorderen van vormen van duurzame mobiliteit. De fiets is daarvan het meest prominente voorbeeld. Via een programmaplan Duurzame Mobiliteit en een conceptprogrammaplan Fiets wordt het beleid uit de Omgevingsvisie naar praktisch niveau vertaald. Verder is er beleid ontwikkeld voor het gebruik van deelauto’s en loopt er een deelscooterproject. Daarnaast hebben we gewerkt aan het stapsgewijs invoeren van een nulemmissiezone in de binnenstad. Een afrondende discussie daaromtrent gaat in 2021 plaatsvinden.
Ook in het landelijk gebied zijn mooie dingen gebeurd op basis van de Agenda Vitaal Platteland. Er is veel energie aangeboord en er wordt gewerkt aan enkele dorpsvoorzieningen die kansen voor ontmoeting creëren. Voorbeelden zijn het Noaberlokaal in Loo en de bouw van een museum in Averlo-Frieswijk. Een groot kavelruilproject levert de eerste resultaten af, waardoor de structuur van bedrijven verbetert. Deventer neemt verder actief deel aan de discussie rond een Gebiedsgerichte aanpak van het landelijk gebied (onder regie van de provincie) waar de toekomst van het gebied in de breedte wordt verkend. Iets anders is dat dankzij de inspanningen van o.a. de gemeente de geluidswal langs de A1 ter hoogte van Bathmen kon worden gerealiseerd.
Soort wijziging
Status
Doelstelling - Kwaliteiten stad en land
We ontwikkelen en versterken de bestaande, specifieke (ruimtelijke) kwaliteiten van stad en land, zoals verankerd in de Omgevingsvisie en inwoners waarderen het uiterlijk van hun woonomgeving in 2019 op 7,5. Dat is net iets hoger dan het rapportcijfer uit 2017.
Relatie met strategisch doel
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2020
Vanwege de coronacrisis staat het participatietraject onder druk.Historie
Historie
Historie
Doelstelling - Omgevingswet
We versterken in Deventer het werken volgens de principes van de komende Omgevingswet.
Relatie met strategisch doel
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2020
Uitstel van de invoering van de Wet geeft ons ruimte om met name met de toekomstige invoering van het DSO verder te oefenen.Historie
Toelichting
Historie
Toelichting
Historie
Doelstelling - Evenwichtige woningvoorraad
We zorgen in samenspraak met onze partners voor een evenwichtige woningvoorraad die aansluit op de behoefte in Deventer, zowel naar aantal als naar aard. We zetten daarbij in op een versnelling van de productie, vanwege de grote vraag naar goede woningen. We huldigen de principes uit de Omgevingsvisie en de Woonvisie 2018 (benutten de bestaande kwaliteiten, waarbij inbreiding voor uitbreiding gaat).
Relatie met strategisch doel
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Wij zorgen voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Daartoe gaan we, in samenwerking met zorgaanbieders en andere partners, verder met de transformatie van de zorgtaken. Ons uitgangspunt is het principe van ‘ziek en zorg’ naar ‘gezond en gedrag’. We zetten daarom bijvoorbeeld in op preventie en nieuwe, meer laagdrempelige, collectieve vormen van zorg. Ook sport vinden wij belangrijk, zowel voor de sociale binding als voor de gezondheid.
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2020
De coranacrisis zet de planning onder druk.Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2020
De coronacrisis zet de prestatie onder druk.Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2020
Ook hier geldt dat er mogelijk gevolgen vanwege de situatie rond Corona zijn. De stikstofdiscussie heeft ook voor vertraging gezorgd.Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2020
Het in goede staat overdragen van de woonwagenlocatie(s) blijkt een complex en weerbarstig traject dat grote inspanningen vraagt. Dit gaat niet geheel lukken binnen het oorspronkelijk beschikbaar gestelde budget.Doelstelling - Bereikbaarheid Deventer
We verbeteren de bereikbaarheid van Deventer, en zetten in op het bevorderen van een duurzame vorm van mobiliteit. Het aantal inwoners dat (zeer) tevreden is over de bereikbaarheid van de eigen buurt is minimaal 66%.
Relatie met strategisch doel
In Deventer maken we werk van werk. We versterken onze economische positie en werkgelegenheid. Niet alleen is er ruimte voor de vestiging van bedrijven, we zetten actief in op het aantrekken van bedrijven. Dat vraagt om voldoende, betaalbare woningen in stad en dorpen voor onze huidige inwoners en mensen die zich hier willen vestigen. Ook blijven we inzetten op de goede bereikbaarheid van Deventer, met een ideale ligging tussen Randstad, Oost Nederland en Duitsland. De IJssel en de havenvoorzieningen kunnen bijdragen aan onze positie en aantrekkelijkheid voor bedrijven. We versterken het onderscheidend karakter van Deventer als economisch bolwerk met onze ambities op het gebied van innovatieve duurzaamheid, kenniseconomie en IT. We werken samen met onze partners aan een goede aansluiting tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven.
Een stad die 1250 jaar oud is, kun je, gezien die lange bestaansduur, al als duurzaam typeren. Maar voor nog eens 1250 jaar is veel inzet nodig op het gebied van duurzaamheid, klimaatbeleid en een hoognodige transitie richting schone, niet-fossiele energie. Het is een lange weg te gaan, maar in Deventer gaan we stappen zetten richting energieneutraliteit en een toekomstbestendige leefomgeving. Beheer en inrichting van de leefomgeving dragen bij aan andere doelstellingen van de gemeente, zoals het aantrekkelijk houden van de stad voor bezoekers, de sociale samenhang en gezond leven.
Deventer straalt geschiedenis en ademt cultuur. Wij vinden kunst en cultuur belangrijk, niet alleen ter verrijking van ons leven, maar ook ter vergroting van onze betrokkenheid bij de samenleving. Een sterk Deventer kan niet zonder een verrijkende programmering, die ons helpt ontspannen, vermaken, verbazen en nadenken.
Wij zoeken meer verbinding met de samenleving. Participatie en actief burgerschap zijn onze uitgangspunten. Wij betrekken de inwoners zo goed mogelijk bij het opstellen van beleid en het uitvoeren van plannen. In de communicatie gebruiken we moderne media en sluiten we aan op bestaande kanalen in de verschillende wijken en dorpen. Afgelopen jaren zijn de criminaliteitscijfers gedaald en de gevoelens van veiligheid toegenomen. Wij willen deze lijn vasthouden.
Prestaties
Historie
Historie
Toelichting
Historie
Toelichting 3e kwartaal rapportage 2020
Ondanks discussie omtrent het aanbestedingstraject lijkt een goed busvervoer ook in de komende jaren geborgd.Historie
Beleidsindicatoren
Nummer | Taakveld | Naam | Waarde | Toelichting | Bron |
---|---|---|---|---|---|
35 | Vhrosv | Gemiddelde WOZ waarde | 223,00 | Duizend euro | CBS |
36 | Vhrosv | Nieuw gebouwde woningen | 11,10 | Aantal per 1.000 woningen | Basisregistratie adressen en gebouwen |
37 | Vhrosv | Demografische druk | 68,10 | % | CBS |
38 | Vhrosv | Gemeentelijke woonlasten eenpersoonshuishouden | 735,00 | In Euro’s | COELO |
39 | Vhrosv | Gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishouden | 779,00 | In Euro’s | COELO |
40 | Vhrosv | Opgeleverde woningen | 316,00 | Aantal woningen | Registratie gereedmeldingen gemeente |
41 | Vhrosv | Opgeleverde sociale huurwoningen | 3,00 | % van het totaal | Registratie gereedmeldingen gemeente |
42 | Vhrosv | Omvang sociale huurvoorrad | 12982,00 | Jaarverslagen corporaties – Monitor Verantwoording Prestatieafspraken | |
43 | Vhrosv | Gemiddelde zoektijd woningzoekenden voor sociale huurwoningen | ,92 | Jaar | Jaarverslag Woonkeus |
Exploitatie
(bedragen x €1.000)
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Lasten | 6.673 | 9.255 | 8.881 | -375 |
Baten | 4.458 | 4.240 | 4.858 | 619 |
Voor resultaatbestemming | -2.215 | -5.016 | -4.022 | 993 |
Stortingen in reserves | 1.000 | 49 | 49 | 0 |
Puttingen uit reserves | 852 | 2.810 | 2.346 | -464 |
Na resultaatbestemming | -2.363 | -2.255 | -1.725 | 530 |
Budgetoverhevelingen
(bedragen x €1.000) | |||
Onderwerp | Lasten | Baten | Saldo |
---|---|---|---|
Kavel voor Koeien | 246 | 246 | 0 |
PAS problematiek | 32 | 0 | -32 |
Stadshof | 44 | 44 | 0 |
Stadscampus | 56 | 0 | -56 |
Kracht van Salland | 41 | 41 | 0 |
Vitaal Platteland | 168 | 65 | -103 |
Mobiliteitsstudie poort van Deventer | 18 | 0 | -18 |
Programmering woningbouw | 70 | 0 | -70 |
Implementatie omgevingsrecht | 233 | 233 | 0 |
ICT : aanbest op.ruimte Obsurve | 119 | 119 | 0 |
ICT : Basisreg ondergrond BRO | 46 | 0 | -46 |
Totaal | 1.075 | 749 | -326 |
Saldo na resultaatbestemming en budgetoverheveling
(bedragen x €1.000) | |
Saldo | |
Saldo na resultaatbestemming | 530 |
Saldo budgetoverheveling | -326 |
Saldo na budgetoverheveling | 204 |
Toelichting saldo na budgetoverheveling (voordeel €204.000)
Het voordeel op programma Ruimtelijke ontwikkeling wordt veroorzaakt doordat wij meer inkomsten bouwleges hebben ontvangen.
Investeringen
(bedragen x €1.000) | ||||
Primitieve begroting | Begroting na wijziging | Rekening | Verschil | |
Uitgaven t.l.v. investeringen | 0 | 550 | 150 | -401 |
Inkomsten t.g.v. investeringen | 0 | 777 | 739 | -38 |
Saldo | 0 | 226 | 589 | 363 |
Toelichting
Dit betreft de aankoop en doorgang Stadshof. In 2021 zal o.a. de aankoop van het pand plaatsvinden om de doorgang te kunnen realiseren.
Gerelateerde informatie
Documentnaam | Bestandsgrootte | Openen |
---|---|---|
Omgevingsvisie 2019 | 12 Mb | |
Beleidsnotitie woonwagen- en standplaatsen 2018 | 1,0 Mb | |
Prestatieafspraken Wonen Deventer 2019-2022 | 0,2 Mb | |
Woonvisie Deventer 2018 | 0,6 Mb |